IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ се свиха с 91% през първото полугодие

Общо 560 млн. евро са инвестирани в бизнес имоти в региона, като те са реализирани основно в Русия, Полша и Чехия

17:52 | 09.07.09 г.
Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ се свиха с 91% през първото полугодие

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са се сринали с 91% на годишна база до около 560 млн. евро през първата половина на 2009 г. Данните са на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) и разкриват как кредитните трусове в Западна Европа повлияха на зараждащите се пазари на изток. Спрямо второто полугодие на 2008 г. стойността представлява понижение от 86%.

„Инвеститорите продължават да считат първокласните имоти на ключови пазари в Централна Европа за относително безопасни инвестиции и съответно като добри цели в стратегиите си за диверсификация и търсене на относително привлекателна възвръщаемост извън домашните пазари“, коментира Джос Тромп, директор „Проучвания и консултации за ЦИЕ“ в компанията.

„Наличието на ключови продукти в Централна Европа обаче е ограничено и постигането на споразумение за цената все още е предизвикателство, така че инвестиционните обеми останаха ниски през първата половина на 2009“, допълва той.

Инвестиционната активност през първото полугодие е концентрирана в Русия и ключовите пазари в Централна Европа Полша и Чехия, където са сключени сделки за съответно 249 млн. евро, 114 млн. евро и 73 млн. евро, сочат данните на компанията.

В резултат на това трите страни формират близо 78% от общия инвестиционен обем в региона през полугодието в сравнение с 65% за същия период на 2008 г.

Близо половината от инвестиционната активност е в офис сегмента, докато са сключени значително по-малко сделки с търговски площи в сравнение с предишни години. Едва 17% от общата активност през първото полугодие е за търговски имоти в сравнение с дял от 33% за същия период година по-рано.

Структурата на пазара на имоти в ЦИЕ се е променила отчетливо спрямо 2008, когато чуждестранните купувачи формираха около 80% - 85% от цялата инвестиционна активност в сравнение с около 60% през първото полугодие на 2009 г.

От компанията очакват пазарната активност да се засили през втората половина на 2009 г. в резултат на това, че чуждестранните купувачи ще започнат да се конкурират с местни играчи за първокласните инвестиционни възможности, а няколко временно спрени германски фондове от отворен тип се очаква да се върнат на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 09.07.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още